Reducerea facturii cu electricitatea
Instalatii electrice profesionale
Imbunatarirea factorului de putere

Cum sa ne instalam singuri antena satelit

 

DIRECTIE ORIENTARE ANTENA PT. LOCUINTA DVS.

 

A. Note teoretice:

Transmisia de la satelit spre antena se face prin microunde, care trece prin plastic dar nu trece prin frunze si copaci si de campurile magnetice. Nu intru in detalii. Instalatia e compusa din:

1. Antena offset (ovala) sau parabolica (circulara). Antena are doar rol de reflector. Capteaza microundele transmise de la satelit si le concentreaza prin reflexie intr-un punct central denumit focar . Acolo se monteaza elementul de captare LNB. http://www.telesatelit.ro/antene-satelit.html (detalii-http://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_dish).

2. LNBf sau LNCf = Low Noise Block cu feedhorn sau Low Noise Convertor cu feedhorn = Bloc Convertor (sau simplu Convertor) de Nivel Scazut cu horn de incarcare. Acest dispozitiv are rol de convertor al microundei in grup de unde de frecvente intermediare (IF) cu valoarea de 6-10 ori mai mici, unde transportabile prin cablu coaxial de antena, totul facandu-se pe principiul super-heterodinei. Nu intru in detalii despre cum sunt facute, cum functioneaza, samd. Voi prezenta doar cateva chestiuni f importante:

- LNB-ul ce ne intereseaza pe noi este de tip universal, care poate fi cu o iesire sau cu mai multe (2 iesiri = Twin, 4 iesiri = Quad, 8 iesiri = Octo),(http://www.telesatelit.ro/lnb.html). Desi aparent apare a fi ca un spliter, in realitate nu este pentru ca fiecare iesire e conectata la
un bloc electronic de conversie care primeste semnal direct din feedhorn. De aceea un LNB cu iesiri multiple poate functiona chiar daca o iesire s-a ars pe celelalte iesiri functionale.

(Ex un trasponder pentru receptia DigiTVF: 12607MHz FEC: 3/4 SR: 27500)

Tot pentru considerente teoretice ma voi referi tot aci si la orientarea in spatiu la propriu si la figurat. Pamantul e divizat in 2 axe, cu rezultat ca orice punct de pe pamant are 2 valori de coordonare: Latitudine si Longitudine. S-a invatat la geografie despre aceste 2 valori, dar ma voi referi mai pe intelesul tuturor la ele, si cum sunt ele construite. Privind globul pamantesc din afara, avem o axa delimitatorie Ecuatorul, delimitand N si S, si una verticala, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie de unde si denumirea Greenwich Mean Time (GMT) sau meridianul 0, definind E si V. Distanta de la aceste axe masurata in grade trigonometrice ne poate indica fizic orice loc de pe glob.

Importanta a acestor valori este ca sa stim unde ne situam fata de satelit, sau altfel spus, unde 'bate' satelitul. Satelitii TV sunt sateliti geo-stationali, cu orbita undeva la aprox 10km altitudine deasupra ecuatorului, fiecare fiind fixat de pozitia sa fata de pamant (evident au motorase cu combustibil pt 10 ani sa stea 'agatati' acolo). Astfel se stie unde se afla fiecare satelit si fiecare are un nume si coordonata E sau V, (fiind deasupra Ecuatorului nu au cum sa aibe si coordonata N sau S).

Pe site-urile www.lyngsat.com si www.kingofsat.net aveti toate informatiile necesare pentru stabilirea satelitilor si transmisiilor fiecaruia.

Principalii transmitatori din Romania ii gasiti in link-ul:

Principalele programe romanesti transmise prin satelit

 

Important la acesti sateliti este sa stim si azimutul si elevatia la care se regleaza antena (amandoua masurate in grade). Pe site-ul http://www.wsidigital.com/azel_finder.htm gasiti explicatia ce reprezinta aceste marimi si gasirea valorilor pt localitatile care va intereseaza. Accesati linkul DIRECTIE ORIENTARE ANTENA PT. LOCUINTA DVS. pt. a gasiti usor directia orientarii in cazul locatiei dvs. in Romania. Mentionez ca azimutul se calculeaza in grade fata de Nordul busolei. Ca idee trebuie sa tineti seama de urmatorul fapt: cu cat valoarea de pozitie E sau V a satelitului se apropie de localitatea unde ne aflam, cu atat satelitul e 'mai sus' pe cer, astfel ca Thor/Intelsat 10-02 de la 1W/0.8W sunt cei mai inalti sateliti, si spre E si V coboara pana cand Intelsat907 la 65E este practic la nivelul orizontului. Alfel spus, daca am fi la Ecuator pe meridianul 0 si am folosi antene circulare, Thor ar fi perfect vertical, iar Intelsat907 la 65E ar fi perfect orizontal.

Trebuie sa tinem cont si de 'inclinarea' LNB-ului, pentru ca o antena offset are puterea maxima pe axa longitudinala, de unde rezulta ca pe masura ce ne ducem spre satelitii din E, LNB-ul trebuie 'rasucit' catre dreapta daca privim antena din spate.

La aceasta se adauga deasemeni si acoperirea sau "umbra pe pamant" dat fiecarui transponder al satelitului ales a fi receptionat. Astfel un TP cu acoperire in Romania nu e musai sa aibe acoperire oriunde altundeva.

Astea au prea putina importanta daca nu va instalati o antena cu motor, ceea ce nu va recomand sa incercati ca este aproape de imposibil (asta daca nu ai cativa ani de experienta in instalarea antenelor cu motor).

B. Partea practica:

Materialele de lucru sunt putine si simple:

 1. Antena parabolica de 60-120 cm
 2. LNB universal, cu o iesire (sau cu mai multe iesiri,
 3. Un suport in forma de L sau orice alt suport care sa va permita sa montati antena pe perete, si sa aveti si posibilitatea sa o rotiti stanga-dreapta pentru ajustarea orientarii catre satelit.
 4. Un SAT finder (http://www.telesatelit.ro/analizoare-satelit.html) cel mai ieftin si satisfacator de bun (codul 401) care arata in timp real nivelul semnalului.
 5. O busola, preferabil gradata, dar si una simpla merge (codul 406).
 6. F Connectori. astia sunt niste conectori mici care conecteaza cablul coaxial la o iesire F (adica e infiletare).
 7. Cablu coaxial.
 8. Nivela cu bula (stabila, level) sau fir cu plumb pt a monta perfect vertical suportul antenei.
 9. Receptorul de satelit
 10. Televizorul

Mentionez ca televizorul si receptorul trebuie sa fie in apropierea antenei pt a putea vedea rezultatul reglajului. E f bun un TV portabil.

Montajul presupune:

  • Montarea suportului pe un perete exterior cat mai vertical posibil (folositi o nivela cu bula, fir cu plumb). Folosind o busola, gasiti sudul si montati suportul (piciorul) antenei pe peretele ce vede Sudul. Daca aveti vre-un copac mare in fata peretelui cu fata la Sud, atunci va recomand sincer un instalator, intrucat decizia e mult mai dificil de explicat. Daca peretele nu e perfect vertical, incercati sa ridicati piciorul la verticala (sau sa-l coborati la verticala) cu saibe.
  • montarea antenei cu LNB-ul pe suport. La asamblarea antenei aveti grija la asamblare sa respectati sagetile si pozitiile, (altfel veti avea elevatia pe dos), inainte de a urca cu antena pe suport, marcati cu un creion elevatia la 33-38 grade (asta nu este neaparat nevoie). Nu strangeti suruburile decat pana antena nu mai misca, intrucat o sa mai aveti de facut miscari sus-jos,
  • montarea unui tronson de aprox 1,5-2m de cablu coaxial intre LNB si intrarea "To LNB" a Satfinder-ului,
  • montarea unui alt tronson de cablu coaxial intre iesirea "To receiver" a Sat finderu-lui si intrarea Receptorului de satelit borna antena.
  • cuplarea Receptorului de satelit la TV (prin cablu RCA, Scart sau cablu prin antena)

Operatia practica:

  • porniti Receptorului de satelit si a TV
  • rotiti antena pana la punctul indicat de busola care ar presupune ca este pozitia satelitului
  • verificati aprinderea ecranului Satfinderului, manevrati la maxim butonul acestuia.
  • Rotiti antena usor stanga-dreapta cu usoare miscari sus-jos pana sat finderul incepe sa piuie, si acul sa bata spre maxim.
  • Manevrati spre minim butonul satfinderului pana cand semnalul sonor scade, iar acul indicator arata mijlocul scalei.
  • Miscati foarte fin antena in acelasi fel (stanga sau dreata, sus sau jos) incercand iarasi sa face acul sa bata spre maxim
  • Dupa mai multe incercari si multa rabdare veti gasi un punct in care semnalul pare a fi maxim.
  • Priviti pe TV transmisia receptorului urmarind nivelul de semnal si calitate, selectand pe rand diferti sateliti si transpondere ale lor pana apare semnalul. Tineti cond ca receptorul are o anumita intarziere pana vede semnalul care in genere dureaza 10-15 secunde.
  • Daca ati prins un satelit va puteti orienta daca e cel care il doriti sau trebuie sa miscati antena la stanga sau la dreapta.
  • Reluati operatiile pentru alta pozitie si in final veti ajunge sa gasiti satelitul dorit, urmand doar sa introduceti TP si sa scanati programele

Mult succes